Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

Hoeveel kost een rusthuis?

Advies /

Rusthuizen hebben de reputatie duur te zijn. Maar wat is de realiteit? Hoeveel kost een rusthuis voor bejaarden in België?

Laten we de balans opmaken met ons speciale dossier.

Wat is de prijs van een rusthuis?

In vergelijking met onze Europese buren (vooral Frankrijk) zijn de Belgische rusthuizen betaalbaarder voor de kwaliteit van de geboden zorg.

In België besteedt een persoon gemiddeld 1.487€ per maand, inclusief nevenkosten (Bron: Studie « Maison de repos : à quel prix ? », Union nationale des mutualités socialiste, maart 2016).

De tarieven variëren naargelang van de regio, de standing en het statuut van de instelling (openbaar, particulier of verenigd).

De verordeningen verplichten alle verpleeghuizen om hun prijzen te tonen.  In de verblijfsovereenkomst voor toelating moeten de prijzen en de inbegrepen diensten duidelijk worden vermeld.

Naast de prijs is het belangrijk te weten te komen over het levensproject van elk rusthuis en zijn specifieke kenmerken (sociaal leven, Alzheimereenheid, palliatieve zorg, enz.).

Welk type accomodatie kiezen?

Over het algemeen is de keuze tussen een tweepersoonskamer of een eenpersoonskamer.

Als u met z'n tweeën bent of een klein budget hebt, is een tweepersoonskamer een goed alternatief, vooral voor degenen met een klein budget. Afgezien van het financiële aspect, biedt het de mogelijkheid sociale banden te smeden. Bovendien kan de aanwezigheid van een derde geruststellend zijn.

De eenpersoonskamer, die duurder is, biedt meer privacy en maakt het gemakkelijker om bezoekers te ontvangen in uw nieuwe woning.

Voor meer onafhankelijke en valide mensen, waarom dan geen accommodatie in een assistentiewoning overwegen?

Wat is inbegrepen in de dagprijs?

De vermelde dagprijs is de prijs voor accommodatie en catering (drie maaltijden per dag). De maaltijden respecteren de specifieke diëten van elke persoon (zoals diabetes).

De prijs is inclusief alle kosten voor elektriciteit, gas, water en verwarming. Beddengoed, wasserij en onderhoud van de kamer zijn ook inbegrepen in de prijs.

In een rusthuis wordt alle medische zorg gedekt.

In een rusthuis met zorg moet de bewoner echter betalen voor bezoeken aan de arts, de kinesitherapeut of voor medicijnen.

Vraag om bevestiging als u met het personeel spreekt.

Wat zijn de mogelijke supplementen?

Er kunnen extra kosten zijn zoals:

  • Medische kosten: medicijnen, dokter, pedicure...
  • Kosten in verband met diensten zoals kapper, persoonlijke wasserij of specifieke activiteiten.
  • In sommige instellingen moet de toekomstige bewoner aan het begin van het contract een huurwaarborg betalen. Het bedrag mag niet hoger zijn dan de maandelijkse prijs van de accommodatie. Het bedrag zal worden geblokkeerd op een bankrekening op naam van de bewoner.

Kan ik financiële steun krijgen?

In sommige gevallen kan het OCMW een deel van de verblijfskosten voor haar rekening nemen door een financiële bijdrage te leveren. Bepaalde toelagen, zoals de IGO of het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood, kunnen ook worden toegekend afhankelijk van de situatie van de toekomstige bewoner.

  • De IGO (Inkomensgarantie voor ouderen) is bedoeld voor 65-plussers met weinig financiële middelen. Het is inkomensafhankelijk en het bedrag is beperkt tot maximaal 1011,70€ per maand.
  • Het Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden is een toelage die wordt toegekend aan gehandicapten ouder dan 65 jaar die geconfronteerd worden met kosten als gevolg van een vermindering van hun zelfstandigheid. THAB is een toelage die wordt toegekend aan bejaarden ouder dan 65 jaar met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen. Het bedrag is wel beperkt tot maximaal 594€ per maand, afhankelijk van hoeveel zorg men nodig heeft.
  • De zorgverzekering is een solidaire socialezekerheidsregeling die door de Vlaamse regering in het leven is geroepen. De bijdrage is verplicht voor alle Vlamingen en facultatief voor de Brusselaars. Elke aangeslotene die in een toestand van afhankelijkheid verkeert, thuis of in een instelling, kan van deze regeling gebruik maken (+/- 130€ per maand).
  • In geval van een kortverblijf kan het ziekenfonds financiële bijstand verlenen. Een bedrag van x euro kan aan u worden terugbetaald op basis van een door de accommodatie verstrekt certificaat. Vraag uw ziekenfonds om meer informatie.

Hoe vind ik een verpleeghuis?

Neem contact met ons op via het lokale nummer 02 445 59 40. Een adviseur zal u helpen bij het vinden van een verpleeghuis of een verzorgingshuis met medische zorg.

 Links

- Rusthuizen en Woonzorgcentra Brussel

- Rusthuizen en Woonzorgcentra Vlaams-Brabant

- Rusthuizen en Woonzorgcentra Antwerpen

- Rusthuizen en Woonzorgcentra West-Vlaanderen

- Rusthuizen en Woonzorgcentra Oost-Vlaanderen

- Rusthuizen en Woonzorgcentra Limburg