Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

een-actief-leven-het-belang-van-lichamelijke-activiteit-bij-senioren

Een Actief Leven: Het Belang van Lichamelijke Activiteit bij Senioren

Advies /

Als we het hebben over een gezonde levensstijl, is lichamelijke activiteit van onschatbare waarde, zelfs op oudere leeftijd. Senioren die regelmatig bewegen, genieten niet alleen van fysieke voordelen, maar ervaren ook verbeteringen in hun geestelijke gezondheid en algeheel welzijn.

Het ...

computers-top-5-meest-voorkomende-problemen-voor-senioren

Computers: Top 5 Meest Voorkomende Problemen voor Senioren

Advies /

In de moderne wereld is de computer een onmisbaar hulpmiddel geworden voor communicatie, informatie en entertainment. Voor veel senioren kan het gebruik van computers echter een bron van frustratie en problemen zijn. Hier zijn de top 5 meest voorkomende problemen waar senioren mee te maken kun...

10-geheimen-van-duurzame-relaties-een-gids-voor-langdurig-geluk-in-liefde

10 Geheimen van Duurzame Relaties: Een Gids voor Langdurig Geluk in Liefde

Advies /

Het vinden van ware liefde is één ding, maar het behouden van een gezonde en duurzame relatieis een kunst op zich.Wat zijn de geheimen van stellen die jarenlang gelukkig samenzijn?Hier zijn 10 waardevolle inzichten die je kunnen helpen een langdurige en vervullende relatie te creëren en te beh...

hoe-verloopt-het-onder-toezicht-stellen-in-belgie-met-respect-voor-ouderen

Hoe verloopt het onder toezicht stellen in België met respect voor ouderen

Advies /

In België is het onder toezicht stellen van ouderen een gevoelig onderwerp dat zorgvuldige overweging en respect vereist.Het proces van het onder toezicht stellen, ook wel bekend als de ‘gerechtelijke beschermingsmaatregel', is bedoeld om de belangen van Senioren te beschermen wanneer zij niet...

de-cruciale-uitdagingen-van-voeding-voor-senioren

De Cruciale Uitdagingen van Voeding voor Senioren

Advies /

Gezonde voeding is van cruciaal belang in alle levensfasen, maar het belang ervan wordt nog groter naarmate we ouder worden.Senioren hebben specifieke voedingsbehoeften en -uitdagingen die aangepaste aandacht vereisen.In dit artikel zullen we enkele van de essentiële aspecten van voeding voor ...

moet-je-als-kind-instaan-voor-de-woonkosten-van-je-ouders

Moet je als kind instaan voor de woonkosten van je ouders?

Advies /

De prijzen van de rusthuizen en woonzorgcentra blijven stijgen.De stijgende woonkosten voor ouderen en zorgbehoevenden geven de betrokkene niet alleen kopzorgen, maar vaak ook zijn kinderen.Wat als het wettelijk pensioen van je ouder niet meer voldoet om de wo...

waarom-zijn-dieren-goed-voor-senioren

Waarom zijn dieren goed voor senioren?

Advies /

Dieren kunnen in verschillende opzichten goed zijn voor ouderen, zowel op lichamelijk als op emotioneel of sociaal vlak. Enkele redenen waarom contact met dieren goed is voor senioren:

-         Sociale stimulans: Dieren kunnen de sociale interacties ...

de-ziekte-van-parkinson-wat-is-het

De ziekte van Parkinson - Wat is het?

Advies /

Wat is het?De ziekte van Parkinson is een chronische neurodegeneratieve ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Ze wordt gekenmerkt door de vernietiging van de neuronen die dopamine aanmaken. Deze neuronen hebben we nodig om onze lichaamsbewegingen te controleren. Het verlies er van leid...

6-voordelen-van-het-pensioen

6 voordelen van het pensioen

Advies /

“Pensioen hoor je te proeven als een goede wijn. Langzaam genietend en in goed gezelschap. “Chris Gelaude

6 voordelen van het pensioen:

-         Ontploo...

valpreventie-bij-ouderen

Valpreventie bij ouderen

Advies /

Vallen is helaas een vrij veelvoorkomend probleem bij ouderen en kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid enlevenskwaliteit. Vaak liggen verschillende factoren aan de oorsprong zoals de leeftijd, de omgeving of geneesmiddelen.

Factoren verbonden aan de leeftijd: Met de leeftijd w...

5-manieren-om-isolement-van-ouderen-tegen-te-gaan

5 manieren om isolement van ouderen tegen te gaan

Advies /

Omringd zijn, met anderen kunnen praten is van kapitaal belang vooronze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Met het ouder worden, dreigt voorheel wat mensen echter het isolement. Sociale contacten gaan verloren en dat moeten we zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

senioren-enkele-tips-om-je-te-beschermen-in-de-zomer

Senioren : enkele tips om je te beschermen in de zomer

Advies /

Bij hoge temperaturen moeten we allemaal heel voorzichtig zijn om de kans op uitdroging of een hitteslag te vermijden. De gevolgen daarvan kunnen immers ernstig of soms dodelijk zijn.

Wij geven je enkele eenvoudige tips om ouderen, kinderen en kwetsbare personen te beschermen tegen de hi...

wat-is-igo

Wat is IGO?

Advies /

IGO staat voor Inkomensgarantie voor Ouderen. Wie na zijn 65ste weinig of geen inkomen of pensioen trekt, kan in aanmerking komen voor een minimuminkomen.

Het bedrag varieert naargelang de persoonlijke situatie van de aanvrager: zijn inkomen, zijn gezinslasten en zijn statuut van samenw...

wanneer-naar-een-woonzorgcentrum

Wanneer naar een woonzorgcentrum?

Advies /

Ze roepen soms gezondheidsproblemen op, ouderdom, periodes waarin men zich moet terugtrekken uit het actieve leven, soms een tussenstap tussen het ziekenhuis en de terugkeer naar huis indien mogelijk ... Kortom, we willen er niet per se naartoe! 

Verzorgingshuis, definitie 

een-gekwalificeerde-poesthulp-vinden-dankzij-de-dienstencheques

Een gekwalificeerde poesthulp vinden dankzij de Dienstencheques

Advies /

Ben je al teleurgesteld geweest door poetsvrouwen of mannen die in het zwart werken? Slecht uitgevoerd werk? Gebroken voorwerpen? Beschadigde huishoudtoestellen? Of erger nog, zaken die verdwijnen? Het is tijd om over te stappen naar de Dienstencheques ! Maar waar gaat dit precies om ?

D...

wat-is-een-verpleeghuis-met-verzorging

Wat is een verpleeghuis met verzorging?

Advies /

Een woonzorgcentrum met verzorging is een zorginstelling die zorgt voor het goede herstel van een persoon. Dit type structuur houdt het midden tussen het huis en het ziekenhuis voor een senior.

Veel ouderen willen thuis blijven wonen, maar omdat zij sterk afhankelijk zijn en de mantelzor...

waar-moet-u-op-letten-bij-het-kiezen-van-een-assistentiewoning

Waar moet u op letten bij het kiezen van een assistentiewoning?

Advies /

Wat ging de tijd snel, dit is het laatste artikel over de assistentiewoningen. We hopen dat u het interessant en nuttig vond en dat u al wat meer weet over een assistentiewoning. Vandaag gaan we het hebben over:

Waar moet u op letten bij ...

wat-is-een-assistentiewoning

Wat is een assistentiewoning?

Advies /

In het kort ...

Een assistentiewoning iseen aangepaste woning voor alle mensen ouder dan 60 jaar dieer diensten en zorg op maat genieten.

De woning i...

wat-is-een-kortverblijf

Wat is een kortverblijf ?

Advies /

Kortverblijf is een tijdelijke opvang in een woonzorgcentrum "rusthuis" om gebruik te maken van een comfortabele en beveiligde omgeving. Een centrum voor kortverblijf is altijd verbonden aan een rusthuis. Het biedt dan ook dezelfde faciliteiten (verpleging, animati...

hoeveel-kost-een-woonzorgcentrum

Hoeveel kost een woonzorgcentrum?

Advies /

Rusthuizen hebben de reputatie duur te zijn. Maar wat is de realiteit? Hoeveel kost een woonzorgcentrum voor ouderen in België?

Laten we de balans opmaken met ons speciale dossier.

Wat is de prijs van een woonzorgcentrum?

In vergelijking met onze Europese buren (vooral Frankr...

zorg-voor-de-mond-en-tandgezondheid-van-senioren-in-woonzorgcentra

Zorg voor de mond- en tandgezondheid van senioren in woonzorgcentra

Advies /

Mondgezondheid is een belangrijk onderwerp voorsenioren, vooral voor degenen die in verplegen.Ouderdom gaat echter huizen wonen.Voor ouderen gaat mondgezondheid over veel meer danalleen tanden en est...

hoe-verzekert-u-zich-van-een-zorgeloze-toekomst

Hoe verzekert u zich van een zorgeloze toekomst?

Advies /

Als samen met uw leeftijd ook uw zorgbehoefte stijgt, gaat dit vaak gepaard met extra kosten. Hoe hoog die kosten zullen zijn, is moeilijk te voorspellen. Bovendien heeft iedereen andere noden en behoeften. Hoe komt de overheid daaraan tegemoet? En wat als die steun ontoereikend is? 

onze-senioren-hebben-er-belang-bij-actief-te-zijn

Onze senioren hebben er belang bij ACTIEF te zijn

Advies /

Waarom is het zo belangrijk dat onze senioren in beweging blijven?

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beveelt aan om dagelijks 30 minuten actief te bewegen, dit minstens 3 keer per week.  Deze aanbeveling geldt voor mensen van 65 jaar en ouder.

Onze senioren bewegen te weinig....

wat-is-valpreventie

Wat is valpreventie?

Advies /

Valpreventie bij ouderen is gebaseerd op activiteiten en maatregelen om te voorkomen dat een 65-plusser per ongeluk en plotseling op de grond valt, wat vaak letsel tot gevolg heeft. Een val is dus de daad van het vallen op de grond onafhankelijk van iemands wil. 

Om dit te voorkomen ...

gezinsolidariteit-als-factor-in-het-welzijn-van-ouderen

Gezinsolidariteit als factor in het welzijn van ouderen

Advies /

Salomé Quintard en Virginie Godeau zijn twee collega's die een thuishulp- en ondersteuningsdienst beheren voor kwetsbare mensen. Salomé Quintart is zelfstandig maatschappelijk werkster en Virginie Godeau is psychologe. 

De steun in het dagelijkse leven van ouderen heeft hen in staat ...

6-veelgemaakte-veronderstellingen-over-serviceflats

6 veelgemaakte veronderstellingen over serviceflats

Advies /

Een serviceflat _ of een assistentiewoning, zoals dat nu officieel heet _ geeft senioren de kans om langer zelfstandig te wonen en de verhuis naar een woonzorgcentrum misschien nog wat uit te stellen. Maar wat is zo’n serviceflat precies? En wat klopt er van wat u er allemaal over hoort?

veiligheidin-een-woonzorgcentrum

Veiligheidin een woonzorgcentrum

Advies /

Veiligheidin een woonzorgcentrum is primordiaal, dat zal niemand verbazen. We legden onsoor te luister bij Woonzorgcentrum De Overbron in Brussel om te horen hoe zijhet daar aanpakken.

Als het woord veiligheid valt, denken we spontaanaan zaken zoals oproepsystemen en toegangscontroles. B...

onze-senioren-op-een-anderemanier-begeleiden-dankzij-de-montessori-filosofie

Onze senioren op een anderemanier begeleiden dankzij de Montessori-filosofie

Advies /

Voor begeleiding van kleinekinderen is ze heel bekend. Maar de Montessori-filosofie vindt nu ook haarplaats in onze woonzorgcentrum waar onze senioren, met begeleiding aangepastaan hun capaciteiten en noden, worden gestimuleerd tot meer onafhankelijkheiden autonomie...