Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

Een gekwalificeerde poesthulp vinden dankzij de Dienstencheques

Advies /

Ben je al teleurgesteld geweest door poetsvrouwen of mannen die in het zwart werken? Slecht uitgevoerd werk? Gebroken voorwerpen? Beschadigde huishoudtoestellen? Of erger nog, zaken die verdwijnen? Het is tijd om over te stappen naar de Dienstencheques ! Maar waar gaat dit precies om ?

De federale regering heeft het dienstencheque-systeem in het leven geroepen om bijkomende jobs te creëren in de sector van de buurtdiensten alsook om zwartwerk te bestrijden en om aan individuele, persoonlijke en familiale behoeften tegemoet te komen. Sinds 2004 kan dus elke particuliere gebruiker die gedomicilieerd is in België, huishoudelijke hulp betalen, volledig conform met de wet en tegen een zeer toegankelijke prijs, dankzij gedeeltelijke financiering door de overheid.

De diensten die U met dienstencheques kunt betalen mogen enkel uitgevoerd worden door huishoudhulpen in dienst van ondernemingen die officieel erkend zijn in het kader van het dienstencheque-systeem. Deze werken met professionelen die een strenge selectie hebben doorgemaakt en naar behoren werden opgeleid. 

De verschillende diensten die met dienstencheques aangeboden worden.

In het kader van de dienstencheques bieden de poetshulpen klassieke diensten aan, zoals het onderhoud van uw woning, wassen, strijken, boodschappen doen, maaltijden bereiden en af en toe naaien en verstellen van kledij.  Zij kunnen eveneens huishoudelijke boodschappen doen, zodat u kunt voorzien in uw dagelijkse behoeften (bijv. naar het postkantoor, de apotheek, de bakker of de kruidenier gaan).

Onder “onderhoud” van uw huis of appartement wordt verstaan: stofzuigen, stof afnemen, de vloer dweilen, ramen en ruiten wassen, schoonmaken van de oven, de koelkast, het toilet, afwassen, leegmaken van de vaatwasser, bedden opmaken, linnen opbergen, vuilnisbakken legen, vegen rond het huis, enz. U kunt eveneens beroep maken op uw poetshulp voor sporadische hulp, zoals bij het voorbereiden van een familiefeest of een grote lenteschoonmaak. 

Uw huishoudhulp is een vertrouwenspersoon die u helpt bij uw huishoudelijke taken en u het leven vereenvoudigt. De inzet van een poetshulp wordt ook erg gewaardeerd door oudere mensen die graag een sociale band scheppen. De poetshulp biedt de senior inderdaad een aangename en geruststellende aanwezigheid.

Een verzekerde en aangegeven huishoudhulp

Dankzij de dienstencheques geniet u van prestaties tegen een voordelige prijs, verricht door bekwaam personeel, dat verzekerd  en aangegeven is, dus volledig legaal tewerkgesteld! Het kan verleidelijk zijn om de poetsvrouw van je buren of de schoonzus van je neef  in te schakelen en ze “in het zwart” te betalen. Dit zal u echter niet minder kosten dan wanneer u dienstencheques gebruikt  en u riskeert problemen met de fiscus door beroep te doen op zwartwerk. Uw huishoudhulp is bovendien geenszins gedekt door een verzekering in het kader van arbeidsongevallen of wettelijke aansprakelijkheid, wat een aanzienlijk risico inhoudt. Stel je voor dat je poetshulp van de trap valt en een been breekt tijdens haar werkuren of dat ze je mooiste Chinese porseleinen vaas omgooit... Dat zou erg vervelend zijn! Met de dienstencheques zijn deze verzekeringen echter in de prijs inbegrepen. Bovendien heeft uw huishoudhulp het statuut van werkne(e)m(st)er, wat ook geruststellend en comfortabel is. En een tevreden werker is een efficiënte werkkracht! 

Als u echter tevreden bent over uw huidige huishoudhulp en zij/hij nog niet via de dienstencheques is tewerkgesteld, kan zij/hij zonder probleem overgenomen worden met een arbeidsovereenkomst. De erkende onderneming die u zal uitkiezen zorgt ervoor alles in orde te brengen zodat zij/hij onder het wettelijke statuut van de dienstencheques valt.

Hoeveel kost dit precies?

De dienstencheque is een betaalbewijs dat overeenkomt met één uur huishoudelijke hulp. Elke privé-persoon heeft het recht jaarlijks 500 cheques aan te kopen.

Momenteel kost deze cheque 9 € voor de eerste 400 aangekochte dienstencheques en 10 € voor de volgende 100 dienstencheques.

Met de dienstencheques betaalt u uw poetshulp dus slechts 9 euro bruto per uur. Bovendien krijgen alle gebruikers een korting via de personenbelasting afhankelijk van de regio waar u woont:

Vlaanderen: belastingvermindering van 2,70€ per dienstencheque voor de 155 eerste dienstencheques die per persoon aangekocht worden. Een dienstencheque van 9€ kost u dus in werkelijkheid slechts 6,30€.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: belastingvermindering van € 1,35 per dienstencheque voor de 155 eerst aangekochte dienstencheques. Een dienstencheque van 9€ kost u dus in werkelijkheid slechts 7,65€ na belastingvermindering.

Wallonië: belastingvermindering van 0,90€ per dienstencheque voor de eerste 150 dienstencheques. Een dienstencheque van 9€ kost u dus slechts 8,10€.

Tegen deze prijs is het zinloos om onnodige risico’s te nemen!

Als u een koppel bent, kunt u de aankoop van de dienstencheques over uw twee namen verdelen. Zo kan u genieten van een belastingvermindering op de eerste 310 dienstencheques (Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen)/ op de eerste 300 dienstencheques (Wallonië).  

Eenvoudige en snelle betaling

U hebt de mogelijkheid om papieren dienstencheques te bestellen via een eenvoudige overschrijving. Binnen de 10 werkdagen na ontvangst van uw betaling  ontvangt u ze vervolgens op uw naam via de post. Om te voorkomen dat u zonder dienstencheques valt, kunt u een doorlopende opdracht bij uw bank programmeren. Gemakkelijk en 100% veilig! Noteer gewoon uw gebruikersnummer als gestructureerde mededeling van uw overschrijving. 

Om het u nog makkelijker te maken, hebt u ook de mogelijkheid om te betalen met elektronische dienstencheques. Deze betaalmethode is vast een aanrader. Na ontvangst van uw betaling worden de aangekochte dienstencheques in een virtuele portefeuille geplaatst, die functioneert als een bankrekening. Na het uitvoeren van de diensten, voert de huishoudhulp haar/zijn werkuren in via haar/zijn GSM. Zodra u deze prestatie hebt bevestigd worden de gepresteerde uren automatisch van uw rekening afgetrokken. U beheert deze portefeuille met uw gebruikersnaam en wachtwoord via een Gebruiker Zone op internet die volledig beveiligd is.

Professionele huishoudhulpen die hun werk kennen

De poetshulpen die via de dienstencheques ter beschikking worden gesteld zijn gekwalificeerd, ervaren, bekwaam en betrouwbaar. Zij werden zorgvuldig geselecteerd. De erkende onderneming garandeert hun begeleiding via opleidingssessies en kwaliteitscontroles. 

Wanneer uw poetshulp ziek valt of verlof neemt, kan uw kantoor u een vervanging aanbieden. U hebt ook de mogelijkheid om de diensten van uw poetshulp op te schorten tijdens uw vakantie of in geval van afwezigheid.

U zoekt een erkende onderneming die serieus en gerenommeerd is? Domestic Services, nummer 1 voor dienstencheques in België, beschikt over 77 kantoren verdeeld over gans België. Zij zullen u de geknipte huishoudhulp vinden die beantwoordt aan uw behoeften. Raadpleeg de website www.domestic-services.be, vul het formuliertje in of bel één van onze kantoren in uw omgeving.