Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

Wat is IGO?

Advies /

IGO staat voor Inkomensgarantie voor Ouderen. Wie na zijn 65ste weinig of geen inkomen of pensioen trekt, kan in aanmerking komen voor een minimuminkomen.

Het bedrag varieert naargelang de persoonlijke situatie van de aanvrager: zijn inkomen, zijn gezinslasten en zijn statuut van samenwonende of alleenstaande.

Op 01/07/2023 bedroeg het 1489,23€ per maand voor alleenstaanden en 992,82€ voor samenwonenden (index 169,23).

Als je samenwoont met minderjarige kinderen, meerderjarige kinderen die recht geven op kinderbijslag, ouders of grootouders en/of kleinkinderen word je als alleenstaande beschouwd.

‘Samenwonende’ ben je als je gehuwd bent of wettelijk samenwoont of je hoofdverblijfplaats deelt met een of meerdere personen (behalve als dat je kinderen, grootouders en/of eigen kleinkinderen zijn).

Omin aanmerking te komen voor de IGO moeten ouderen aan bepaalde voorwaarden voldoen:

-      Minstens 65 jaar oud zijn.

-      Wettelijk in België verblijven.

-      Een laag inkomen of geen pensioen hebben (of een pensioen dat onder het bedrag van de IGO ligt)

-      Geen andere gelijkwaardige sociale voordelen genieten.

De IGO heeft een gunstige impact op de armoede bij ouderen in België. Dankzij de IGO blijven heel wat senioren bovende armoedegrens en genieten ze een betere levenskwaliteit. De IGO helpt ook om het sociale netwerk te versterken. Ouderen kunnen dankzij de financiële bijstand langer zelfstandig blijven en zich beter integreren in de samenleving.

Als je denkt dat je in aanmerking komt voorde IGO, kan je contact opnemen met je gemeente of met het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van je regio voor meer informatie over de aanvraagprocedure en de vereiste documenten. Zij kunnen je helpen om de IGO aan te vragen en je informeren over je rechten en de sociale prestaties waarop je recht hebt.

Je kan dat online doen via Mypension.be.

Of je kan bellen naar de speciale Pensioenlijn op het nummer 1765