Onze blog 50 is er om u te begeleiden en te informeren.

article

6 veelgemaakte veronderstellingen over serviceflats

Advies /

Een serviceflat _ of een assistentiewoning, zoals dat nu officieel heet _ geeft senioren de kans om langer zelfstandig te wonen en de verhuis naar een woonzorgcentrum misschien nog wat uit te stellen. Maar wat is zo’n serviceflat precies? En wat klopt er van wat u er allemaal over hoort?

Veronderstelling 1: « Onbetaalbaar! »

Een hardnekkige veronderstelling. Nochtans zijn er in België al serviceflats vanaf 750 euro per maand.

Let wel op wat inbegrepen is in de prijs en wat niet, want dat varieert van locatie tot locatie. Woonbelastingen, brandverzekering en afvalophaling zijn normaal inbegrepen. Dat geldt meestal ook voor uw verbruik van water, gas en elektriciteit.

Elke assistentiewoning heeft bovendien een noodoproepsysteem, waarmee de bewoners 24u/24 hulp kunnen inroepen in geval van nood.

Serviceflatbewoners beslissen daarnaast zelf of ze gebruik maken van bijkomende diensten (restaurant, wasservice…). Die moeten dan wel apart worden betaald.

Denk er wel aan dat u bij een verhuis naar een serviceflat uw huidige woning verlaat. Dat betekent ook dat al die kosten alvast wegvallen.

Veronderstelling 2: « Dat is hetzelfde als een rusthuis »

Integendeel: in een serviceflat woont u autonoom en zelfstandig. U bepaalt zelf wat u doet en waarbij u ondersteuning wenst of niet wenst. U kunt er alleen wonen of als koppel, maar de woning is altijd volledig afgestemd op senioren.

In de woonzorgcentra komen mensen vandaag veelal pas terecht wanneer ze veel meer zorgen nodig hebben of niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Veronderstelling 3: « Ik kan mijn familie daar niet ontvangen »

Onafhankelijkheid en zelfstandigheid: dat zijn de sleutelwoorden in een serviceflat. Overdag of ‘s avonds, u kunt uw familie en vrienden ontvangen zoals u maar wil, net als in uw huidige woning.

Omdat bij de meeste serviceflats een restaurant is, kunt u bovendien makkelijk gaan eten of een maaltijd afhalen als u geen zin heeft om zelf te koken voor uw gasten.

Veronderstelling 4: « Ik moet mijn auto wegdoen »

Nee, u hoeft niet plots alles te voet te doen. Bij serviceflats zijn er op aanvraag ook parkeerplaatsen ter beschikking.

U heeft geen wagen of u rijdt toch liever niet zelf? Vaak is er ook een pendeldienst naar de winkels in de buurt.

Veronderstelling 5: « Wat met mijn huisdier ? »

Wees gerust: huisdieren zijn in de meeste assistentiewoningen welkom. Uw trouwe metgezel kan dus probleemloos mee verhuizen.

Veronderstelling 6: « Ik ga me niet thuis voelen »

Weet:

-       Uw nieuwe flat is uw thuis: u heeft een eigen sleutel en u komt en gaat wanneer u wil.

-       Een studio of een appartement met drie slaapkamers en een terras: er zijn veel verschillende types serviceflats. U brengt bovendien uw eigen meubels mee en kiest zelf de inrichting. Zo voelt u zich al snel thuis.

-       In assistentiewoningen voelen senioren zich bovendien minder vaak alleen. In de meeste gebouwen zijn er 15 tot 50 flats. Zo komt u regelmatig leeftijdsgenoten tegen en bouwt u makkelijk nieuwe sociale contacten op.

Wanneer is een serviceflat iets voor u?

-       U bent 60 jaar of ouder

-       U bent zelfstandig en u heeft geen voortdurende zorgen nodig

-       Uw woning is niet meer aangepast aan uw noden of u wil verhuizen

-       U wil uw eigen ding blijven doen, in de geruststelling dat er hulp is indien nodig

Blijf in uw vertrouwde buurt: ontdek de serviceflats in uw omgeving

Ressources :

Kies uw serviceflat op basis van goede argumenten

De 5 voordelen van een serviceflat of assistentiewonig