Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

6 voordelen van het pensioen

Advies /

Pensioen hoor je te proeven als een goede wijn. Langzaam genietend en in goed gezelschap. “
Chris Gelaude

6 voordelen van het pensioen:

-         Ontplooiing: Sommigen zijn opgelucht dat ze niet meer hoeven te werken. Arbeidsvoorwaarden kunnen immers heel vervelend of stresserend zijn. Anderen vinden het moeilijk om met pensioen te gaan en vragen zich af hoe ze hun dagen voortaan moeten gaan vullen. Je kan van je pensioen gebruik maken om je verder te ontplooien. Doe de dingen die je graag doet maar die je wegens tijdsgebrek al te lang verwaarloosd hebt.

 -         Tijd voor familie en vrienden:  Als je werkt, is het niet altijd makkelijk om voldoende tijd uit te trekken voor je familie en vrienden. Nu kan je maximaal genieten van de mensen die je graag ziet. Je kan tijd doorbrengen met je kleinkinderen, kinderen, broers en zussen, ouders, vrienden, ... Samen genieten van kleine, eenvoudige dingen en/of plannen maken voor dingen die je samen wil doen.

 -         Tijd voor je ouders thuis of in het woonzorgcentrum:  Verhuizen naar een woonzorgcentrum is niet makkelijk, heel wat ouderen hebben het er moeilijk mee. Ze voelen zich soms in de steek gelaten, ook al was het een noodzakelijke stap. Laat hen zien dat ze beter af zijn in het woonzorgcentrum. Ga regelmatig op bezoek om hun sociale isolement te doorbreken, je band met hen te versterken door hen liefde, aandacht en een glimlach te schenken, maar ook om hun gezondheid en gemoedstoestand in de gaten te houden.

 -         Tijd om te doen wat je graag doet: Wat boeit je echt? Je had altijd heel veel ideeën, maar nooit de tijd om ze uit te voeren. Nu je met pensioen bent, heb je alle tijd die je nodig hebt om je plannen te verwezenlijken. Probeer eens nieuwe dingen uit. Waarom sluit je je niet aan bij een vereniging? Je kan misschien gaan sporten, deelnemen aan culturele of artistieke activiteiten of vrijwilligerswerk doen. Zo leg je sociale contacten, bestrijd je het isolement, leer je nieuwe dingen en krijg je meer zelfvertrouwen. In sommige gevallen heb je de mogelijkheid om je financiën wat te spijzen, want een gepensioneerde in België mag tot +-500€ per maand verdienen, volledig belastingvrij. Een aantal zelfstandigen of kmo’s zijn maar wat graag bereid om van je kennis gebruik te maken en je enkele dagen per maand verantwoordelijkheden te geven in je vakgebied.

 -         Tijd om te reizen: Dit is hét moment om erop uit te trekken! Je kan je vakantiedagen beter kiezen en van de beste aanbiedingen gebruik maken en je vermijdt de drukte van toeristen in het hoogseizoen. 

 -         Seniortarieven: Wie met pensioen gaat, zal meestal minder verdienen maar als gepensioneerde geniet je voor heel wat zaken verlaagde tarieven: je kan goedkoper gebruik maken van het openbaar vervoer, goedkoper sporten of vrijetijdsactiviteiten doen en je kan sociale hulp krijgen voor senioren (vanaf 60 jaar en onder bepaalde voorwaarden).