Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

Wat is een verpleeghuis met verzorging?

Advies /

Een woonzorgcentrum met verzorging is een zorginstelling die zorgt voor het goede herstel van een persoon. Dit type structuur houdt het midden tussen het huis en het ziekenhuis voor een senior.

Veel ouderen willen thuis blijven wonen, maar omdat zij sterk afhankelijk zijn en de mantelzorgers niet meer genoeg tijd kunnen geven, kunnen deze ouderen niet thuis blijven wonen en moeten zij daarom naar een verpleeghuis (met verzorging). 

Verpleeghuizen zijn bedoeld voor mensen met een hoge mate van afhankelijkheid. Hierdoor kan de betrokkene van de ene plaats naar de andere verhuizen terwijl hij in dezelfde voorziening blijft, afhankelijk van de ontwikkeling van zijn gezondheidstoestand.  

Het rusthuis met verzorging biedt aan de afhankelijke personen van dag en nacht, een beschermd kader en een volledige verzorging. De waarde van een instelling hangt grotendeels af van het zorgteam, de menselijke kwaliteiten en de beschikbaarheid. Het personeel van het verpleeghuis met verzorging moet voldoende in aantal zijn in verhouding tot de bewoners. 

Het verpleeghuis is bedoeld om gezelligheid, dagelijkse hulp en verzorging te bieden, wanneer de bejaarde zelfstandig is of zelfs zijn zelfstandigheid heeft verloren. Dankzij permanent toezicht genieten de bewoners van een veilige en aangename woonomgeving, terwijl ze omringd worden door andere bewoners om mooie dagen door te brengen.

Hoe te kiezen tussen de verschillende woonzorgcentrum?

De belangrijkste taken van een verpleeghuis zijn aangepaste zorg te verlenen aan de patiënten en hun zelfstandigheid te behouden of terug te geven na een langdurige behandeling. Hier is een lijst van criteria waar u op moet letten bij het zoeken naar een verpleeghuis met zorg:

De kwaliteit van het medisch personeel: d.w.z. voldoende personeel dat is opgeleid in de verzorging van bejaarden en de therapeutische behandeling van de meest gedesoriënteerde patiënten. 

De lokalen en het onderhoud ervan: Ze moeten voldoen aan verschillende regionale en federale normen, het etablissement moet absoluut onberispelijke hygiënische en veiligheidsvoorwaarden bieden.

Catering: De maaltijden moeten evenwichtig en gevarieerd zijn, rekening houdend met de verschillende diëten, met de mogelijkheid om de maaltijden in uw bedrijf te gebruiken.

De diversiteit van de animaties en activiteiten: het zegt vaak veel over de dynamiek van het management en het team van het verpleeghuis met zorg, want men mag niet vergeten dat de senior vaak aandacht nodig heeft en ook lang in het verpleeghuis met zorg zal verblijven!

Bezoek het woonzorgcentrum in kwestie om een gevoel te krijgen van uw nieuwe omgeving. Proef het restaurant van het verpleegtehuis om te weten wat u kunt verwachten en het is ook een goede manier om de sfeer en de senioren van het verpleegtehuis te leren kennen. Bezoek niet slechts één of twee verzorgingstehuizen, maar probeer er meerdere te bezoeken, zodat u ze kunt vergelijken en ook kunt zien in welk soort verzorgingstehuis de senior zich het prettigst zal voelen. Als de senior de voorkeur geeft aan een verpleeghuis met weinig andere senioren, dan kan hij/zij waarschijnlijk beter niet naar een verpleeghuis met honderd bewoners gaan.

Het budget: Een adviseur van Myseniors.be kan u helpen uw budget op te maken volgens de verschillende financiële steunmaatregelen waarop u recht kunt hebben, afhankelijk van het bedrag van uw pensioen, uw gezondheidstoestand en andere bepalende criteria.

Geografische ligging: Familiebezoek is voor ouderen van fundamenteel belang. Door te kiezen voor een faciliteit in de buurt is het voor families gemakkelijker om te reizen, elkaar te ontmoeten en actief betrokken te zijn bij het leven van hun senioren. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de voertaal in de instelling Frans, Nederlands of tweetalig is, om de integratie van de bejaarde te vergemakkelijken. Als u de dichtstbijzijnde vestiging wilt vinden in de buurt van het geografisch gebied dat u zoekt, kan een Myseniors.be-adviseur u helpen.

Wanneer moet u een woonzorgcentrum kiezen?

U kunt voor een rusthuis kiezen wanneer de gezondheidstoestand van een persoon ouder dan 60 jaar aanzienlijk en vaak zodanig verslechtert dat voortdurende hulp nodig is om hun welzijn en veiligheid te garanderen.

Het is aan te bevelen de zoektocht naar een etablissement lang genoeg van tevoren te beginnen en niet te wachten op de noodsituatie, zodat de persoon een bezoek kan brengen, in alle rust kan kiezen en kan kiezen voor het etablissement dat het best aan zijn behoeften voldoet. Deze enigszins gecompliceerde overgang vereist ondersteuning en een soepele integratie om er het beste uit te halen.

In een verpleeghuis met verzorging wordt de persoon te allen tijde bijgestaan door een bekwaam verzorgingsteam. Een verpleeghuis voor mensen met een hoge graad van afhankelijkheid vermijdt meestal een langdurig verblijf in het ziekenhuis dankzij de geavanceerde medische apparatuur.

Waarom niet gewoon een verpleeghuis?

Een verpleeghuis met verzorging kan duurder lijken dan het vertrouwde verzorgingshuis, wat misleidend is! De prijs van een verpleegtehuis moet worden geanalyseerd, omdat aanvullende diensten vaak niet in de prijs zijn inbegrepen, terwijl dit in een verpleegtehuis met verzorging wel het geval is. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende paramedische activiteiten die in de prijs zijn inbegrepen. 

Hoe vind ik een woonzorgcentrum in België?

Bent u op zoek naar een woonzorgcentrum of een andere instelling volgens specifieke criteria? 

Contacteer ons op het lokale nummer: 02 445 59 40 om u te helpen bij uw zoektocht en zeker om u te helpen de vestiging te vinden die het best bij u past! 

Handige links

Woonzorgcentrum in Antwerpen

Woonzorgcentrum in Brussel

Woonzorgcentrum in Limburg

Woonzorgcentrum in Oost-Vlaanderen

Woonzorgcentrum in Vlaams-Brabant

Woonzorgcentrum in West-Vlaanderen